Carente diplomatice cu Ucraina

Mișcarea politică România Mare în Europa solicită Președinției României și Ministerului Afacerilor Externe să explice public motivele pentru care la întrevederea de miercuri a șefului de stat Klaus Iohannis cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, problematica drepturilor românilor din Ucraina nu a fost abordată ca temă distinctă de discuție.

Atât de credibili și convingători sunt „negociatorii” României, încât partea ucraineană nici nu pomenește despre acest subiect în comunicatele oficiale care au urmat întrevederii. Așadar, interesele comune celor două state se opresc unde dorește Ucraina și nu includ salvarea identității celor peste 500.000 de români din țara vecină.

În nota noastră de protest ne exprimăm speranța că măcar în al 12-lea ceas statul român să reprezinte interesele românilor din Cernăuți și Herța, Maramureșul istoric și Sudul Basarabiei, nu să le trateze cu indiferență, ignoranță sau superficialitate.

Să reprezintele interesele tuturor românilor - ori o diplomație eșuată, plină de gafe și ezitări, nu se numără printre ele!