CENZURA INTERNETULUI PENTRU ROMANI

Vremuri tulburi se întrevăd! Nu mult mai este până când VALORILE românești vor deveni ținte ale CENZURII online.

Internetul a adus, în materie de drepturi, o sintagma nouă, drepturile digitale.

Există multe organizații, precum Cyber-Rights & Cyber-Liberties UK sau Electronic Frontier Foundation care au pornit adevărate războaie nu doar cu statele, dar și cu corporații de putere supra-statală precum Facebook, în special pentru libertatea de exprimare.

Încă din 1996, SUA și Marea Britanie au început să ia măsuri legislative pentru cenzura internetului, jocul purtându-se între cele 2 geamanduri - siguranța statului/cetățeanului și libertatea de exprimare.

Practic, statele încearcă să reglementeze diverse niveluri de cenzură, acestea fiind contrabalansate de legi care protejează dreptul cetățenilor la exprimare, la intimitate, la circulația informației.

Un exemplu de cenzură în interesul cetățeanului ar fi cea pentru protejarea copiilor (de expunere la materiale pornografice). Alt exemplu îl oferă Franța, cu legea anti site-uri djihadiste după atentatul de la Charlie Hebdo.

În China funcționează un vast sistem de supraveghere și cenzură informatică, poreclit Marele Zid Digital. Curios este că zeci (!) de guverne își trimit delegații pentru specializare informatică în China.

Și Comisia Europeană a cerut în 2017 Facebook, Twitter și Google să înăsprească măsurile de cenzurare a discursului de ură și discriminatoriu din spațiul virtual.
Și totuși, pe social media s-a înăsprit acest control, ajungându-se la situații de-a dreptul comice, dacă nu ar fi absurde și dacă nu i-ar transforma pe "acuzați" în adevărații discriminați.

Nu mai avem voie să vorbim de valorile românești (familie, națiune, credință, libertate) fără să ne acuze niște roboți și niște secretare de „extremism”?