CREDINTA SI IDENTITATE

CREDINȚĂ ȘI IDENTITATE

În perioada 2-3 octombrie s-a desfășurat la Palatul Parlamentului, în organizarea Grupului de Rugăciune Ecumenic al Parlamentului, evenimentul anual "Mic dejun cu rugăciune".

🏛Tema acțiunii a fost "Valori identitare europene". Printre cei 500 de invitați din țară, țările balcanice și SUA - parlamentari, personalități din viață culturală și ale mediului de afaceri, fețe bisericești, oameni de cultură, reprezentanți mass-media - s-a numărat și Claudiu Târziu, președinte al Asociației ROST și unul dintre liderii Mișcării politice ”România Mare în Europa”.

Manifestarea, la a XIV-a ediție națională, este inspirată din evenimentul omonim american ce durează din 1953. În America observăm din practică, precum și dintr-o campanie a New York Times, că tema de credință și rugăciune a fost deturnată de-a lungul anilor către un dialog mai extins, care de multe ori se intersectează cu mediul de afaceri sau lobby-ul politic.

Sunt voci acolo care avertizează că evenimentul este unul "pay to play", unii participanți ajungând să-și cumpere locul la întâlnirile din jurul evenimentului. Să nu uităm că la începutul anului, în februarie, printre invitați s-au numărat Liviu Dragnea, Victor Ponta și Ben Oni Ardelean.

☦️În România, aceeași practică ne confirmă că unii participanți se focuseaza pe identitatea creștină, în timp ce alții ating prin mesaj și dialog doar teme tangențiale, ba chiar total diferite.

📜Un exemplu este mesajul Președintelui Iohannis, care în realitate, pe chestiuni de credință, este cel puțin indiferent, dacă nu chiar reticent - "Eu personal am constatat cu satisfacție atașamentul concetățenilor noștri față de Europa, față de proiectul de solidaritate european, clădit din experiențe istorice diverse, dar poate tocmai de aceea, generat și generator de valori comune. Românii se raportează la acest proiect de pace, din care România face parte începând cu 2007, din ce în ce mai mult, că la expresia cadrului de edificare a propriului nostru viitor, ce așteaptă a primi impulsurile și contribuția noastră proprie. Apartenența României la Uniunea Europeană s-a dovedit o șansă, o oportunitate pentru colectivități, inclusiv în ce privește păstrarea identității și patrimoniului cultural, a tezaurului spiritual secular ori religios."

Două mesaje pe care le salutăm ca oportune și de bună credință sunt ale prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române și Părintelui Profesor Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

📜„Dizolvarea națiunilor nu poate determina o construcție europeană de succes. Această direcție de gîndire e falimentară.
Identitatea nu se naște peste noapte și nici prin hotărîri ale Parlamentelor. Identitatea astfel făurită de lideri este falsă. Unitatea europeană nu poate fi făcută împotriva națiunilor.
Soluția pentru Europa este o simbioză între specificul național și universalism, un concert al națiunilor însuflețite de un ideal comun, spiritual sau cultural” – prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop.

📜”Există o serie de întrebări despre cum se mai refelectă azi viziunea fondatorilor UE în parcursul UE, la care eu voi răspunde cu Biblia. Această este cartea pe care trebuie să se fondeze istoria neamului omenesc. Acesta este Cuvîntul lui Dumnezeu. Și cine nu-și fondează viața pe cuvîntul lui Dumnezeu nu are nici o șansă să lase o urmă luminoasă în istorie. (…)
Uniunea Europeană și oamenii din fruntea ei au nevoie de o reformă spirituală. Societatea românească, Europa, lumea întreagă n-au nevoie de reforme economice, sociale, politice, militare. Nu! Ci de o reformă în plan uman, de o transformare a omului. Acum mai mult că oricînd” – Părintele Profesor Stelian Tofană.