DOI STRaINI ne indeamna sa tinem SATELE VII

DOI STRĂINI ne îndeamnă să ținem SATELE VII, pentru că de acolo a început totul!

În Irlanda, progresul n-a mai avut loc de țărani, așa că până să viziteze pentru prima oară Maramureșul în 2003, Peter Hurley știa de ei doar din cărți.

Descoperind în România adevărate comori de tradiție populară și spiritualitate, irlandezul a devenit un promotor al acestora, organizând din 2010 Festivalul Intercultural de Tradiții “Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”.

 

 

El îndeamnă turiștii să-şi lase răgazul să între în contact cu spiritul Maramureşului istoric şi să-i descopere bogăţia de tradiţii. Să treacă pragul caselor, atelierelor meşteşugăreşti, hambarelor, fierăriei. Să guste pălinca şi bucatele tradiţionale. Să asculte cetera şi zongura.

"Am văzut România o ţară foarte valoroasă, care a păstrat miraculos, aproape, poziţia ei, felul, limba, portul, conceptul. E aproape miraculos că există astăzi o ţară numită România în partea aceasta a Europei.
Vorbim despre o civilizaţie mare, rurală, vie, care este autentică şi spectaculoasă. În momentul în care vezi pentru prima dată o astfel de civilizaţie, ţi se răstoarnă multe lucruri în cap. Vezi ceva ce nu ai văzut niciodată, nu ai crezut că există aşa ceva".

Stephen Aube, antropolog canadian franco-amerindian, este celălalt ambasador al tradițiilor și spiritualității din România.

Deși inhibat de lăcomia autorităților locale, Fane Canadianu', însurat cu românca Teodora, se încăpățânează să păstreze galeria sa de artă dacică Vatra din Costești (Sarmisegetuza), câteva clase mai sus decât magazinul oficial de suveniruri.

El ne-a declarat: "Aurul din pământul dacilor nu e și al canadienilor, e doar al vostru. Comoara spirituală? Da, aia e și a noastră! Este onoarea noastră să devenim păzitori spirituali ai acestui pământ și să contribuim la înflorirea durabilă a acestei tulpini istorice specifice."