PROTEJAREA RESURSELOR - PADURILE

PÂNĂ APUCI SĂ ÎȚI VERIFICI FACEBOOK-UL MAI DISPAR 3 HECTARE DE PĂDURE VIRGINĂ

Cine are interes să defrișeze ilegal „aurul verde” al României?

🌳 Pădurile seculare (virgine și cvasivirgine) sunt mostre ale ultimelor ecosisteme terestre care au mai rămas Europei, care s-au format fără o influență umană semnificativă, natura supraviețuind în forma sa pură.

 

🐗 🌿🐾 Sunt precum un colț de Rai în care totul este perfect. Sub coroanele giganților de peste 500 de ani mișună peste 10.000 de specii de animale, de la organisme unicelulare, ciuperci, plante, insecte și până la vietăți familiare precum mistrețul, cerbul, capra neagră, lupul, râsul, buha, ursul brun, toate într-o strânsă legătură firească.

🌍 În Europa, pădurile virgine aproape că au dispărut. Aproape 2/3 din pădurile virgine ale Europei se află în România, mai mult de jumătate din ele fiind în județul Caraș-Severin.

🕵️‍♀️ Din cele 250.000 hectare, doar 30.000 sunt identificate în Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine din România, început în 2016; doar 10% sunt parțial protejate în parcuri naționale și alte 10% sunt protejate în patrimoniul UNESCO.

Dacă în 1974, 12% din pădurile României erau virgine, astăzi procentul a scăzut sub 2%. Iar partea și mai tristă este că la fiecare oră dispar 3 hectare de pădure. Definitiv!

🌲Dacă pădurea virgină dispare, se pierde o evoluție naturală de mii de ani – nu numai o lecție vie păstrată în adevărate laboratoare ale naturii, dar și o parte a identității culturale a comunităților locale din România.

În Munții Carpați se poate vorbi despre o „civilizație a lemnului”, istoria, filosofia de viață, cultura și tradițiile comunităților locale din aceste zone fiind atât de strâns legate de pădurea care le adăpostește, încât cele două concepte nu pot fi separate.

Statul asistă pasiv și complice la defrișarea fără milă a acestui AUR VERDE, singurele activități de protecție rămânând azi la mila
oamenilor de rând și a ONG-urilor.

🏴 Acum câteva zile, Răducu G., în vârstă de 50 de ani, angajat al Direcției Silvice Iași a fost ucis cu o lovitură de topor în cap de un tăietor ilegal de lemne de 17 ani. Tăierile ilegale de lemne umplu depozitele străinilor cu cherestea, până și presă austriacă sesizând gravitatea calamității!

Pădurea e un sistem complex, perfect, în care singurii arhitecți sunt legile creației. Ea trebuie păstrată ca model.

TU LUPȚI PENTRU PROTEJAREA RESURSELOR ROMÂNIEI ALĂTURI DE NOI?