STOP abandonului satelor romanesti - Vama Racovat

STOP abandonului satelor românești!


Ce se întâmplă când autoritățile neglijează oamenii, dar fac contrabandă cu țigări, ocolind vama
Pe cei 650 km de graniță cu Ucraina, România are doar 3 puncte vamale. Și mai e unul, în renovare de aproape 10 ani. Prin punctul vamal închis de la Racovăț, județul Botoșani, trec doar țigări de contrabandă și pesta porcină.

 

Țara Herței a făcut parte din Principatul Moldovei de la fondarea sa, iar apoi a fost parte a României (județele Dorohoi, Cernăuți, Rădăuți) până la ocupația sovietică din iunie 1940. Doar în timpul razboiului a revenit la Țara Mamă, pentru ca apoi să fie parte din URSS și acum din Ucraina.
Granița trasată de Stalin cu creionul roșu și gros desparte și azi satul vechi, Probotesti, din Ucraina, de satul "refugiaților de dincolo", Racovăț, în România. Cele 60 de case din Racovăț sunt răsfirate "de parcă cei care le-au construit au dorit că, atunci când privirea întâlneşte orizontul, să poată cuprinde cât mai mult din pământul devenit străin."


Și fiecare casă are câte un om care încă povestește marea drama pe care au trăit-o când au fugit din calea rușilor - oameni împușcați, saci de făină vărsați pe jos, animale furate, femei batjocorite, familii despărțite de un gard de sârmă ghimpată.
Dar tot cu durere se povestește de vama de la Racovăț, deschisă în 1989, pentru ca rudele de sânge să se poată vedea, acolo unde nici scrisorile la un moment dat nu puteau trece. Traficul zilnic număra 1200 persoane și 350 mașini.


În 2010 vama a fost închisă pentru renovare după standardele Schengen, în urma unui proiect româno-europeano-ucrainean de "Puncte de trecere simplificată de la frontiera dintre România și Ucraina". Simplificată? Poate anihilată.
După ce s-au cheltuit 500 mii de euro pentru renovare (în bună parte furați de prima firma constructoare, intrată în insolvență), după ce s-a făcut un drum de 3 milioane de euro să unească satele din zonă, vama e închisă și azi. De ce?


Prefectul dă vina pe Ministerul de Finanțe, ANAF-ul pe Ministerul de Externe, Meleșcanu pe ucrainieni, președintele de Consiliu Județean dă vina pe partidele rivale. PDL a început mascarada, USL a continuat-o, Pro România promite redeschiderea, în această veritabilă mașinărie de voturi.
Oamenii primesc promisiuni doar în campania electorală, iar primarii din zona primesc transporturi de țigări de contrabandă cu dronele, în timp ce un cetățean simplu dacă vine cu câteva cartușe de țigări plătește 5000 lei amendă.
Sunt primari locali care au 3000 hectare de pământ și 21 de case cumpărate de la bătrânii din zonă.


Bătrâni și oameni care trăiesc greu, dar frumos. Fac agricultură de subzistență, au grijă de mieii lor în timp ce ne povestesc povestea la telefon, iar femeile fac acasă dulceață și zacuscă și tocană de iepure.
Trecerea în Ucraina i-ar fi ajutat și economic, în Cernăuți fiind unul din cele mai mari centre en-gros din sud-estul Europei. Ar ajuta și o fetiță de 10 ani să-și vadă pentru prima oară bunica aflată dincolo de graniță. Și ne-ar ajută și pe noi să fim un stat demn.
Ne vom bate pentru acești oameni, pentru că sunt uitați, neglijați și batjocoriți. Pentru orășenii care vor zacuscă, vă dăm numărul de telefon.
Doar că se va răspunde mai greu, din mijlocul mioarelor.